Soms is het goed om je in te spannen, met koud water af te spoelen, honger te hebben of je teen te stoten. Nu denk je misschien: “nou, die dingen kan ik goed missen.”. Wat is stress en is stress altijd gezond? Mag ik je meenemen in een verhaal over stress?
Het stresssysteem in tijden van jagers en verzamelaars
Als je kijkt naar evolutie, dan is ons brein gemaakt om ons te beschermen tegen gevaren en bedreigingen zoals roofdieren, voedselgebrek en natuurrampen. Om te kunnen overleven, moesten mensen in de tijd van jagers en verzamelaars snel en effectief reageren op deze bedreigingen. De vecht-vluchtreactie is een reactie van het lichaam op stressvolle situaties, waarbij de afgifte van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol zorgt voor verhoogde alertheid en energie. Dit helpt mensen om adequaat te reageren in geval van gevaar. Wanneer mensen bijvoorbeeld een roofdier tegenkwamen, dan was het handig dat de vecht-vluchtreactie geactiveerd werd. Op die manier maakte het lichaam zich klaar om te vechten of vluchten. De hartslag en ademhaling versnelden om meer zuurstof naar de spieren te pompen, terwijl de spijsvertering en het immuunsysteem tijdelijk geremd werden.
Het vecht-vluchtmechanisme is geëvolueerd als een nuttig aanpassingsmechanisme voor de menselijke soort en het heeft ons geholpen om te overleven in gevaarlijke omgevingen. Echter, in moderne tijden ervaren we vaak chronische stress vanwege niet-levensbedreigende situaties zoals werkdruk, familie en financiële problemen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, depressie en angststoornissen.
Acute VS chronische stress
Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een bedreigende of uitdagende situatie. Het kan leiden tot verhoogde alertheid en energie, waardoor we snel kunnen reageren op gevaar of uitdagingen. Echter, wanneer stress langdurig aanhoudt kan het leiden tot negatieve gevolgen voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid.
Er zijn twee soorten stress: acute stress en chronische stress. Acute stress treedt op als reactie op een plotselinge gebeurtenis, zoals een bijna-ongeluk of een dringende deadline. Het is een kortdurende vorm van stress en het lichaam herstelt zich snel nadat de situatie is opgelost. Chronische stress daarentegen is een langdurige vorm van stress die voortkomt uit constante druk en spanningen in het dagelijks leven. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van werkproblemen, financiële problemen, een relatie die niet goed loopt of terugkerende daily hassles.
Oorzaken van stress
Er zijn verschillende oorzaken van stress. Externe factoren zoals daily hassles, werkproblemen, financiële problemen of relatieproblemen kunnen leiden tot chronische stress. Interne factoren, zoals perfectionisme, angststoornissen of depressie, kunnen ook bijdragen aan stress. Daarnaast zijn er verschillende leefstijlfactoren die stress kunnen veroorzaken, zoals onvoldoende slaap, slechte voeding, overmatig alcoholgebruik en gebrek aan lichaamsbeweging.
Het is belangrijk om op tijd maatregelen te nemen om stress te verminderen en te voorkomen dat het mensen op meerdere levensgebieden gaat beïnvloeden. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen, zoals het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals dansante fysiotherapie, yoga en meditatie, creatief bezig zijn, het nemen van voldoende rust en slaap en het verminderen van prikkels zoals het gebruik van sociale media en het kijken naar het nieuws. Het is ook belangrijk om gezonde gewoonten aan te nemen, zoals een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, om ons lichaam en geest te ondersteunen.
In conclusie is stress een natuurlijke reactie van het lichaam op uitdagingen en bedreigende situaties. Er zijn verschillende soorten stress, zoals acute en chronische stress, die verschillende effecten op ons lichaam en geest kunnen hebben. Door het begrijpen van de oorzaken en de effecten van stress, en het nemen van maatregelen om stress te verminderen, kunnen we ons welzijn en gezondheid verbeteren. Bij Dans Beweeg Groei kun jij ervaren wat ontspanning voor jou kan betekenen. Ben jij in staat om je veilig te voelen? Wat doe jij om te ontspannen? Bij DBG zoeken wij de ontspanning op d.m.v. kleine groepslessen in mindfulness en dansante fysiotherapie. Daarnaast geven we eendaagse retraites om in verbinding te komen met onszelf. Zeker een aanrader!