Daar zit ik dan… met die stomme telefoon in mijn handen. Al 10 minuten denk ik: “leg het weg en ga iets doen.”. Het lukt niet, de domme, grappige filmpjes scrollen voorbij. Het is niet eens echt grappig. De mensen die de filmpjes maken, hebben iets meegemaakt, maar ik zit hier niks te doen. Terwijl ik zoveel andere leuke dingen kan doen. Waaah je hoort de frustratie er door heen. Hoe krijg jij de snelste verandering?
Binnen de fysiotherapie wordt er veel gewerkt met modellen en theorieën. Zo ook theorieën en modellen over gedragsverandering. Ik twijfelde altijd of het wel werkte, want onbewust speelt er altijd veel meer. Het onbewuste heeft meer controle over de dingen die we doen. Toch is het interessant om de modellen te snappen en gedrag te begrijpen.
In deze blog beschrijf ik 3 modellen van gedragsverandering en zelfreflectie. Het is belangrijk om te weten dat stap 1 altijd is om de verantwoordelijkheid te nemen over jezelf en je leven. Ik weet dat het gemakkelijker is om de ander, je verleden of de maatschappij de schuld te geven, maar jij weet dat je daar geen stap verder mee komt. De eerste stap is realiseren dat het aan jou is om er iets aan te doen. Stap 2 is bewust worden. Bewust worden van wat er precies gebeurt, wat je doet of wat je voelt.

Iets anders doen dan scrollen op je telefoon
Misschien wil jij minder scrollen op je telefoon, afvallen, minder zeuren en klagen of minder stressen. Verandering gaat volgens dr. Prochaska en dr. Diclemente als volgt:

- Voorstadium: Je hebt een probleem of hebt ergens last van. Je maakt je zorgen en wordt er steeds mee geconfronteerd.
- Overwegen: In deze fase wordt je steeds bewuster van bepaalde patronen en gevoelens rond om het probleem en je vraagt je af of je er iets aan kunt doen.
- Beslissen en voorbereiden: Je komt op het punt om een stap te zetten naar verandering. Daarnaast kies je bewust om het aan te pakken en maak je een plan.
- Uitvoeren en actie ondernemen: Je begrijpt het al, je gaat het anders doen. Je zoekt informatie, vraagt hulp of je herkent je gedrag in het moment en doet iets anders.
- Volhouden: In de vorige fase ben je misschien wat ongemakken of obstakels tegen gekomen, toch zet je door. De voordelen van het nieuwe gedrag zijn groter dan de oude ‘pijn’. Tot het moment dat het vanzelf gaat en je een nieuwe gewoonte hebt.
- Terugvallen: In iedere fase is het mogelijk om terug te vallen en dat gebeurt meestal ook meerdere keren. Blijf lief voor jezelf en begin steeds weer opnieuw, dan heb je de grootste kans van slagen.
Het is een mooi model. Het beschrijft het proces van veranderen goed. Het probleem van dit model is echter dat het vanuit het hoofd bedacht wordt en het lichaam moet maar volgen. Emoties, lichaamsgeheugen, hechting, trauma, het stresssysteem of waarden en zingeving worden hierin niet meegenomen. Met wilskracht en vanuit het bewuste proberen we een verandering aan te brengen. Well goodluck!
Sneller veranderen, het kan!
Veranderen kan sneller als je het onderbewuste en het lichaam betrekt. In hypnotherapie, NLP, psychomotorische therapie en lichaamsgericht werk wordt verandering aangevlogen vanuit het lichaam, waarna het hoofd wel moet volgen.
Je kunt het zo zien: Als de Hulk boos wordt, verandert hij in een groenmonster. Als hij nog in zijn mensvorm is en merkt dat hij boos wordt, dan kan hij denken “ik moet niet boos worden, ik moet niet boos worden, ik moet niet boos worden” of het proberen in te houden, maar hij zal veranderen in de Hulk. Echter als de mensvorm de boosheid voelt, zijn adem reguleert, zijn spieren ontspant en denkt aan dankbare momenten in zijn leven, dan verdwijnt de boosheid en wordt hij niet het groene monster.
Het is een klein beetje kort door de bocht, maar je snapt wat ik bedoel. Wanneer het fysieke lichaam en het emotionele lichaam samenwerken dan is er een snellere verandering mogelijk.
Tony Robbins, de NLP man, zegt: “wanneer je je fysiologie verandert, verander je je leven.” Door recht op te staan met je schouders naar achteren en omlaag en je voeten stevig op de grond voel je je zelfverzekerd. Terwijl als je je schouders naar voren laat hangen, als je je klein maakt en als je fronst, dan voel je je ook klein en onzeker. De eerste stap naar verandering is door je houding en energie te veranderen, daarmee verander je je staat van zijn, waardoor je andere gedachten, oplossingen en resultaten krijgt. In deze video legt Tony het uit: klik hier om naar youtube te gaan.
Ook in het Oosten gebruiken ze modellen
Zoals je tot nu toe gelezen hebt, kan verandering werken door bewustwording, het maken van een plan, steeds weer nieuwe dingen proberen en het lichaam en zijn fysiologie gebruiken. In pranic healing spreken ze van de vier nobele waarheden en het achtvoudige pad om steeds meer vanuit liefde en in verbinding met je ziel te leven. Een hele interessante uitspraak van Master Co is (vertaald): “Als iets helemaal vol zit of vol gestopt wordt met muziek, geluid en prikkels van buitenaf dan kan het niet nog voller. Het moet eerst leeggemaakt worden, opgeschoond worden voordat er weer iets nieuws in kan stromen. De kleine vissen (nieuw gedrag) worden opgegeten door grote vissen (oud gedrag en overtuigingen)”. Het gaat er over dat verandering pas mogelijk is als de oude patronen, verhalen en herinneringen verwerkt zijn, voordat er ruimte is om het anders te doen.
Een mooi metafoor is de thermostaat. In huis is het altijd 19 graden. Als het kouder is dan gaat de verwarming aan om het op te warmen naar 19 graden en als het warmer is dan gaat de verwarming uit om het te laten afkoelen. Mensen hebben ook zulke thermostaten voor de fysieke uitstraling en fitheid, emoties en meer. Het staat op een bepaalde stand. Hoe vaak hoor je niet dat mensen willen afvallen en bijvoorbeeld 10 kilo kwijtraken. Als je ze een half jaar later spreekt zitten de 10 kilo er weer aan.
De vier nobele waarheden en het achtvoudige pad is als een handleiding voor de mens om zo min mogelijk te hoeven lijden en zo soepel mogelijk door het leven te gaan. Bewust, vriendelijk, open en vol vertrouwen. Het helpt om de onderbewuste patronen en emoties mechanisch los te koppelen door bijvoorbeeld de tweehartenmeditatie te doen. Het ruimt op en spoelt als het ware alle negatieve of belemmerende overtuigingen en blokkades weg waardoor er ruimte komt voor liefde, vrijgevigheid en dankbaarheid.
Combineren die boel
Als je deze drie modellen en theorieën combineert, dan ben je niet meer te stoppen. Dan herken je jezelf na 1 jaar niet meer terug 😉
Veranderen kan in 3 minuten, als het voorwerk wordt gedaan. Nog 3 tips op een rij:
- Ben oprecht naar jezelf. Jij weet wanneer het goed genoeg is, wanneer je het doet vanuit liefde of vanuit angst. Je mag eerlijk en vriendelijk zijn naar jezelf. Wie wil je zijn? Handel naar hoe die persoon zou handelen.
- Probeer steeds een nieuwe manier. Je kunt plannen maken, regels opstellen, het gedisciplineerd toepassen, vanuit verlangen veranderen, hulp vragen, afkijken van anderen, vanuit dankbaarheid handelen, je fysiologie aanpassen en dan oplossingen bedenken, tijdens het dansen en wandelen, automatisch schrijven. Bedenk steeds weer nieuwe manieren om het doel te bereiken en jij komt waar je wilt zijn.
- Praat erover met anderen. Vind gelijkgestemde mensen met wie je kunt sparren. Mensen die je motiveren en elkaar aan de afspraken houden. Samen doen helpt.
Ik hoop dat je iets hebt gehaald uit deze blog. Heb jij een probleem waar je maar niet vanaf komt? Ben je nieuwsgierig naar de onderliggende gevoelens of problemen? Heb je behoefte om hier samen in te duiken? Dans Beweeg Groei is een plek waar tijd en ruimte is om te voelen wat er is en aandacht te geven wat aandacht vraagt. In een veilige relaxte omgeving ontdekken en loslaten, opruimen en weer laten stromen.
Ontspanning in je lijf, rust in je hoofd, vertrouwen in jezelf.
Liefs,
Renée