Persoonlijke ontwikkeling, lichaamsbewustzijn en zelf zorg

Deze drie termen houden mij bezig, want hoe zorg je goed voor jezelf, ontwikkel je je tot wie je wilt zijn en wat voel je daar allemaal bij? Persoonlijke ontwikkeling, lichaamsbewustzijn en zelf zorg zijn verbonden met elkaar, want als jij niet begrijpt wat je lichaam je probeert te vertellen, dan kun je ook niet weten wat je fysiek nodig hebt. Bezig zijn met emotieregulatie en lichaamsbewustzijn zorgt voor persoonlijke ontwikkeling en ook voor een goede zelf zorg.

Persoonlijke ontwikkeling

Het leven is een proces. We zijn op aarde om te leren en te groeien. Persoonlijke ontwikkeling is iets wat iedereen doet op zijn eigen tempo en niveau. Dit betekent dat sommigen bewust worden van eigen patronen als ze 60 jaar zijn, anderen beginnen er mee als ze 15 jaar zijn. Je leeft en je groeit. Het is finetunen, ontdekken wat werkt voor jezelf. En dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door het lezen van zelfhulp boeken, coaching, therapie of human design, astrologie of via fouten maken en doorgaan. Steeds weer opnieuw.

Op mijn vijftiende volgde ik een extra vak in astrologie. We leerden om onze geboortehoroscoop te lezen. De zinnen die ik toen opschreef, zijn nu nog steeds van toepassing. Ik had op dat moment veel last van faalangst en perfectionisme. Reiki en homeopathische druppels hebben mij heel erg geholpen meer bewust te worden van mijn emoties, lichaam en patronen.

Een ander voorbeeld is Macy (pseudoniem). Zij kwam bij mij met de vraag om meer rust te ervaren. Ze zat niet op haar plek in haar werk en ze voelde zich alleen, ze was moe en ervaarde stressklachten. Door middel van systemische coaching, lichaamsgerichte oefeningen en gesprekken ontdekte ze wat echt belangrijk voor haar was: minimalisme en plezier en rust in het werk. Hiervoor had ze het nodig om stil te staan bij wat er gebeurde in haar, in ‘oude’ patronen, haar relatie en op het werk. Dat is niet per se makkelijk. Verdriet en wanhoop voelde ze heel sterk. Om het er te laten zijn en in het nu te voelen wat er was. Kon ze keuzes maken, dingen loslaten en voor zich zelf kiezen.

Lichaamswerk en -bewustzijn

Lichaamsbewustzijn gaat over het bewust worden van je lichaam en de signalen die het geeft. In deze maatschappij leren we om door te gaan, alles te doen vanuit analyseren, rationaliseren en bedenken. Planningen, moeten en denken denken denken. Het hoofd wordt iets zwevends, want de samenwerking met het lichaam mist. Het lichaam moet zich maar aanpassen aan wat het hoofd wil en in het werk als fysiotherapeut heb ik honderden keren gezien wat er dan gebeurd. Mensen krijgen pijn, chronische pijn en vermoeidheid. Overbelasting, geen keuzes maken, aanpassen aan ‘hoe het hoort’. Een strijd met het lichaam ontstaat.

Dit wil je voorkomen. Het levert zoveel meer op om stil te staan bij je lichaam en samen te werken. Rust nemen is geen straf. Alhoewel, ik heb dit ook echt moeten leren. De angst om niet genoeg tijd te hebben ligt daar onder. “Ik moet alle tijd nuttig gebruiken, anders bereik ik niks.”.

Leren luisteren naar je lichaam is onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Leren handelen naar lichte lichaamssignalen en ontdekken wat werkt voor jou. Of dat nu herstelmomenten zijn door te mediteren, naar buiten te staren, te sporten, te praten met vrienden of te knuffelen met je partner.

Je eigen regels vs voelen in het moment

Wat ik vaak hoorde is dat mensen het moeilijk vinden dat niet iedere keer hetzelfde werkt. Een paar jaar geleden zag ik een cliënt Katja (pseudoniem). Ze had allerlei dingen geprobeerd, maar ze bleef moe en paste alles toe. Ze hield vast aan haar eigen regels en ze moest iedere dag 15 minuten lopen, mediteren en op een bal zitten. Na de uitleg over verschillende soorten vermoeidheid ontdekte ze dat ze die regels niet nodig had. Ze mocht voelen welke vorm van vermoeidheid er was in het moment en welke hulpbronnen hiervoor hielpen. Daarnaast kon ze haar lichaam of onderbewustzijn vragen wat het nodig had: “wil ik nu wandelen of even liggen?” Het lichaam kan het je vertellen, als je luistert en de gedachten en verhalen geen kans geeft om ze te overschaduwen. Het is geen quick fix of protocol dat je kunt volgen. Het is ontdekken in het moment en als het ene ding niet werkt, dan werkt optie 2, 3 of 4 wel en zijn dat dingen die je gemakkelijk afgaan, dan heb je meestal toch een leuke dag gehad.

Zelf zorg

We kunnen op zulke momenten verzanden in strengheid. Je kent het misschien wel, die strenge stem die er van alles van vindt. Die je tegenhoudt om vooruit te gaan. Dit zegt: “weet je dat wel zeker? Doe maar niet, want anders….”. Hij wordt ook wel interne criticus genoemd. Bij mij is het mijn angstige 14-jarige ik die me beschermd. Dat hoeft ze niet meer te doen, maar soms neemt ze alle controle over. Met angst, strengheid, teleurstelling, onzekerheid en besluiteloosheid als gevolg.

Zelf zorg gaat over deze stem, over de relatie tussen hoofd en lichaam en over zelfcompassie. Hoe praat je tegen jezelf? Zou je zo ook tegen anderen praten? En helpen de gedachten om goed voor jezelf te zorgen. Zelf zorg is nodig op alle gebieden; van voeding tot beweging, van relaties tot werk en zelfs in je financiën en het nakomen van afspraken.

Zelf zorg gaat over voelen bij jezelf wat jij zou willen, vriendelijke communicatie hierover en gelijkwaardigheid ten opzichte van de ander. Zeker als vrouw doen we onszelf snel te kort. “Oh jij wil hamburgers eten? Oke, ja is goed.” . Terwijl jij misschien nasi wilde eten. Het gaat over oprecht zijn naar jezelf, je plek innemen en vriendelijke communicatie, gelijkwaardigheid en jezelf goed genoeg vinden.

Een paar weken geleden zag ik iemand Tara (pseudoniem). Zij had narcistische ouders. Dan kun je je wel voorstellen dat er nooit ruimte was voor haar, haar mening of haar manier. Het was nooit goed genoeg. En toch na een aantal sessies ontdekte ze dat zij kon voelen wat belangrijk was voor haar, dat ze kon ervaren dat er naast die strenge stem ook vriendelijke, vrolijke, zelfverzekerde stemmen waren. Waardoor ze in haar werk en tijdens hobby’s vaker kon voelen dat ze goed genoeg was en durfde te kiezen voor zichzelf en waar zij blij van werd.

Het gaat hand in hand

Persoonlijke ontwikkeling, lichaamsbewustzijn en zelf zorg gaan hand in hand. Er is zoveel mogelijk als je in het hier en nu ruimte geeft aan wat je voelt en wat jij wilt. Het wordt makkelijker om keuzes te maken en in je eigen kracht te gaan staan.

Ik begeleid mensen naar meer verbinding met zichzelf, minder stress, pijn en vermoeidheid. De start is stilstaan bij je lijf en ontdekken wat je lichaam en hoofd je proberen te vertellen. Vanuit daar naar ontspanning in je lichaam, rust in je hoofd en vertrouwen in jezelf.

Ontdek hier het aanbod:

Lichaamsbewustzijn persoonlijke ontwikkeling zelf zorg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *