Hoe leer je mediteren?

Er zijn allerlei soorten meditatie, dus waar begin je dan? Hoe leer je mediteren? De zoektocht naar een manier van meditatie begint meestal vanuit het verlangen naar rust in je hoofd, meer verbinding met je lichaam of je merkt dat je gevoeliger bent dan anderen en hier wil je beter mee om leren gaan. Wat de reden ook is, in deze blog neem ik je mee langs verschillende meditatievormen. Wil je meteen praktisch aan de slag, ontdek verschillende meditaties in de veertiendaagse challenge op YouTube: 🧘‍♀️

Leren mediteren deel 1

Ik zie mediteren als een moment van stilte waarin je ruimte geeft aan dat wat er is in het moment, zodat er emoties doorvoeld kunnen worden of oude ervaringen opgeruimd kunnen worden en er aandacht is voor jouw fysieke, emotionele en/of spirituele herstel. Het leuke aan mediteren is dat het super praktisch kan vanuit bijvoorbeeld mindfulness, waarin je een observerende nieuwsgierige houding aanneemt en van een afstand waarneemt wat er is. Daarnaast kan het meer holistisch of spiritueel benaderd worden vanuit bijvoorbeeld Pranic Healing. Hierbij leer je de verbinding met ‘de bron, het alles, de eenheid of het universum’ (hoe je het ook wilt noemen) voelen. Of bewegingsmeditaties zoals ecstatic dance of dansmeditatie en zelfhypnose zijn ook vormen van meditatie. Daarnaast zijn er onderzoeken gedaan naar de effecten van verschillende frequenties in muziek op je brein, die de meditatie kunnen ondersteunen of een meditatievorm op zichzelf kunnen zijn.

Genoeg keuze om een manier van mediteren te ontdekken die bij jou past. “Leuk deze opsomming, ik had ook al ontdekt dat het aanbod oneindig is?!”.

Leren mediteren deel 2

Het overkoepelende in alle meditatievormen is dat er een moment van bezinning en stilte of rust is, zo min mogelijk prikkels en een observerende houding. Wat er vaak gebeurt als mensen beginnen met meditatie, is dat ze opmerken dat het hoofd een grote chaos is en het lichaam schreeuwt om aandacht met pijn, vermoeidheid, irritatie of andere signalen. Het is dan meestal niet uitnodigend om eens rustig te gaan zitten voelen wat er allemaal door je heen gaat. Toch is het aan te raden om hier doorheen te gaan. Juist te doorvoelen wat er allemaal zit.

  • Stap 1: Kom rustig zitten of liggen. Zoek een punt vlak voor je of sluit je ogen.
  • Stap 2: Merk op wat er allemaal door je heen gaat. Het doel is niet om te ontspannen. Het doel is om waar te nemen en in het hier en nu te komen. Pas later in de meditatie komt de verbinding, eventuele rust en zachtheid.
  • Stap 3: Luister naar de geluiden om je heen. Merk de gedachten op, waar denk je aan en merk op wanneer je mee gaat in de gedachten. Voel de beweging van je ademhaling en volg die een tijdje. Soms helpt het om de woorden ‘in’ en ‘uit’ te denken om de focus en aandacht steeds weer terug te brengen naar de adem. Voel je lichamelijke signalen.
  • Stap 4: Rond de meditatie af door diep in en uit te ademen en beweeg wat fijn is.

Dit is hoe een meditatie eruit kan zien. Het is iets dat we als mens weer moeten oefenen, omdat er continu prikkels zijn. De auto’s die langsrijden, de televisie die aanstaat of de telefoon in je had. Prikkelloosheid bestaat nauwelijks meer. Uit een onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld nog maar 20 minuten 1 ding tegelijk doen per dag. Dus verwacht niet dat er meteen complete overgave en kalmte is. Stilte uitnodigen en opmerken wat er is, begint meestal met veel onprettige sensaties ervaren. (sorry) Stap voor stap naar meer rust. Begin bijvoorbeeld met iedere dag 5 minuten niks doen, voor je uitstaren of een korte ademruimte meditatie.

Leren mediteren deel 3

Het beoefenen van meditatie, prikkelloos zijn, helemaal in het nu zijn of waarnemen wat er is gaan hand in hand met compassie en vriendelijkheid. Het vraagt vriendelijkheid naar je lichaam, met al haar pijn, stress, onrust of vermoeidheid. Het vraagt zachtheid in het denken, in de woorden die je tegen jezelf zegt. Daarnaast worden jouw planning, de keuzes die je maakt en het bewustzijn over jouw overtuigingen, gedragingen en patronen beïnvloed als je begint met mediteren. Je gaat inzien hoeveel regie je hebt over de keuzes die je maakt. Het wordt confronterend, met als resultaat trots, voldoening en oprechtheid.

En zoals beloofd een opsomming van verschillende soorten meditatie, want als jij wilt leren mediteren, dan is het fijn om te kunnen experimenteren, onderzoeken en ervaren wat bij jou past.

Verschillende meditatievormen

Mindfulness: Het waarnemen wat er is in het moment, zonder oordeel. Verplaats je aandacht en focus naar je adem, lichaam, gedachten of geluiden. Gebruik je zintuigen om te observeren wat er is in het moment.

Klik hier voor een mindfulness oefening

Pranic Healing: Een methode waarin levensenergie, non-dualisme en je ziel een grote rol spelen. Door de tweehartenmeditatie en cleansing meditaties, ruim je energie en blokkades in je chakra’s, lichaam en aura op en verspreid je liefde naar de mensen om je heen. Master Co doet wekelijks Anchor The Light meditaties op YouTube.

Dansmeditatie: Kun je moeilijk stilzitten tijdens een meditatie? Dan is deze vorm mogelijk passender. Hierin dans en beweeg je terwijl je in het moment voelt wat je lichaam je vertelt, waardoor je uit je hoofd komt en in je lichaam zakt. Ontdek het aanbod van Dans Beweeg Groei of doe een oefening op YouTube.

Zelfhypnose: In hypnose kom je in een staat van zijn waarin je open staat voor suggesties waardoor oude overtuigingen en verbindingen in de hersenen kunnen veranderen. Klinkt misschien spannend, maar ik kan je vertellen dat het een heerlijk staat is om in te zijn. Je lichaam is zwaar en ontspannen, je hoofd leeg en kalm. Veiligheid omringt je. Ervaar wat zelfhypnose voor jou kan betekenen. Klik hier

Muziek en meditatie: In binaural beats of solfeggio frequencies gebruiken ze de frequenties van de tonen en instrumenten om je brein tot rust en je hele lijf in een staat van veiligheid te brengen. Zoek dit zeker eens op op Spotify of YouTube. 5 minuten liggen met deze geluiden en muziek zorgt voor een vermindering van stress.

Gremlin of visualisatie: Visualisatie en Gremlin zijn mijn favorieten. Als jij een beelddenker bent, dan zweef je zo weg naar jouw veilige plek, langs de energieparels of je laat je gedachten gewoon wegdrijven. Voor het brein maakt het niet uit of het nep is of echt. Het lijf wordt rustig en het hoofd leeg.

En meer: Er is nog zoveel meer te ontdekken, zoals progressieve relaxatie, autogene training, transcedente meditaties, energietransmissies, Reiki en nog meer. Het is geen moeten, het is ontdekken en vanuit nieuwsgierigheid proberen en ervaren wat past bij jou. Tijd nemen voor jezelf en rust creëren in je leven is een proces, waarin meditatie kan bijdragen.

Ik hoop dat het lezen van deze tekst je heeft geholpen in het vinden van jouw manier en een duwtje in de rug is geweest om door te gaan met oefenen. Meditatie is iets wat om herhaling vraagt. Steeds opnieuw stilstaan bij wat jij voelt, verlangt, nodig hebt. Vanuit vriendelijkheid, zachtheid en een open hart. Oefenen, doorvoelen, oefenen, keuzes maken, oefenen, met vriendelijkheid en vertrouwen. Begin bijvoorbeeld met vier meditatiemomenten per week (5-10 min per keer). Tevredenheid over hoe vaak je het doet, zorgt ervoor dat je de voordelen ervan gaat ontdekken.

Wil jij hierin begeleid worden en leren mediteren? Ik sta voor je klaar in Zeewolde of online. Uit ervaring met cliënten weet ik dat het helpt om te starten op een plek waar je niets anders moet. Een veilige relaxte omgeving om te zijn wie je bent en te voelen wat er is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *