Mijn Tony Robbins ervaring!

Het was geweldig, fantastisch, amazing, outstanding en overweldigend mooi! Ik wist niet dat het mogelijk was om zo’n snelle en volledige transformatie te ervaren.

Voor de mensen die Tony Robbins niet kennen; Tony is dé NLP man. Hij is coach, spreker en schrijver. Hij heeft 105 bedrijven en draagt bij aan een betere wereld door arme gezinnen maaltijden te geven, scholen te bouwen in arme landen en leefomstandigheden te verbeteren waar dat nodig is. Op Netflix staat een documentaire over zijn programma’s en missie. Deze heet: I am not your guru.

Van 20 tot en met 23 juli 2023 dompelde ik mij onder in het seminar Unleash the Power Within (UPW) samen met ex-collega en vriendin diëtist/hormoontherapeut Dieuwke. Het was geweldig! Ik neem je graag mee in mijn avonturen en inzichten.

Top 5 inzichten

Inzicht 1: The 6 needs

We hebben allemaal zes behoeften; zekerheid, onzekerheid, erkenning, verbinding/liefde, groei en bijdrage.

In een wereld van comfort en zekerheid, vergelijken en posten lijken de behoeften zekerheid en significantie alles te beïnvloeden. Vroeger was er veel meer onzekerheid. In de tijd van jagers en verzamelaars wisten we niet of we te eten zouden hebben of we een schuilplaats zouden vinden en of er gevaar dreigde of niet. We waren oplossingsgericht en zochten steun bij elkaar. Nu vinden we zekerheid in scrollen, suikerrijk voedsel en met de auto reizen. Daarnaast is de combinatie met de behoefte van significantie gevaarlijk. Het grootste goed is ‘ik’. Steeds meer mensen krijgen angst, depressie, stress of chronische klachten door de behoefte aan controle en erkenning. We worden steeds minder creatief in het vinden van oplossingen.

Terwijl het ook anders kan. Ga maar eens na; hoe voelde je je toen je onbaatzuchtig iets deed voor een ander? Toen je een doel behaalde wat je nooit voor mogelijk had gehouden? Groeien en bijdragen, dat zijn de behoeften waar veel meer aandacht naartoe mag. Want als we meer voor een ander gaan doen en als we ons blijven ontwikkelen naar de persoon die we willen zijn. Dan is het logische gevolg meer liefde, meer verbinding, meer vriendelijkheid en betere gesprekken. Ik voel weer energie en vreugde om mezelf verder te ontdekken en te ontwikkelen. Ik kijk er naar uit om mijn kennis met jou te delen, zodat er de wereld weer een stukje lichter, vrolijker en gezelliger wordt.

Inzicht 2: De kracht van fysiologie en focus

Tijdens Tony Robbins events wordt er veel gesprongen. Er wordt gedanst, gelachen en gevierd. Hij zegt: “wanneer je je fysiologie verandert, verander je je leven.” Door recht op te staan met je schouders naar achteren en omlaag en je voeten stevig op de grond voel je je zelfverzekerd. Terwijl als je je schouders naar voren laat hangen, als je je klein maakt en als je fronst, dan voel je je ook klein en onzeker. De eerste stap naar verandering is door je houding en energie te veranderen, daarmee verander je je staat van zijn, waardoor je andere gedachten, oplossingen en resultaten krijgt. Dus zet een vrolijk muziekje aan, schud je billen, lach en geniet!

Daarnaast werd de kracht van focus meerdere keren genoemd. Focus je op de pijn, op alles wat je niet kunt, op de mening van de ander? Of focus je je op dankbaarheid, op alle mensen van wie je houdt, focus je op momenten in je leven wanneer je heel hard hebt gelachen? Focus je op een toekomst wat straalt van kracht, verbinding en plezier? Of ziet jouw toekomst er donker, droevig en angstig uit? Het gaat om je focus, want waar je op focust, is wat je voelt en wat je voelt dat is je leven.

“What you focus on is what you feel and that is your life.”

Tony Robbins
Inzicht 3: Feel certain and grateful

Ik wist niet dat een mens zoveel liefde en zekerheid kon voelen.

Zekerheid is een van onze grootste drijfveren om dingen te doen. Het zorgt voor een gevoel van controle. Het idee is; “als ik controle heb, dan ben ik veilig.” Maar het tegendeel is waar. Alles is onzeker. Je hebt niet eens controle over je eigen darmen. Het enige feit is dat je ooit dood gaat, verder is eigenlijk alles onzeker. En toch zoeken we naar houvast, controle en een gevoel van zekerheid. Het wordt vaak aangestuurd door vermijding, pijn, teleurstelling, angst, frustratie, machteloosheid of afwijzing.

Tijdens UPW deden we een oefening waarbij je zekerheid vond en voelde in jezelf en in je lichaam. Met die zekerheid kun je alles aan! Zo ervaarde ik het. Niet meer bezig met: “ik ben niet goed genoeg”, “Ik ben niet geliefd.” Nee. Ik weet dat ik goed genoeg ben. Ik weet dat ik geliefd ben. Zoveel zekerheid, zoveel kracht, zoveel liefde. Ongelooflijk! Ik kan niet wachten om dat gevoel van zekerheid te delen met anderen. Te groeien in de persoon die ik ben en wil zijn: besluitvaardig, oprecht, vriendelijk en sterk. En om bij te kunnen dragen in persoonlijke ontwikkeling en om mensen het gevoel te geven dat ze genoeg zijn en dat ze kunnen vertrouwen op zichzelf.

Wanneer je zekerheid voelt in jezelf of dit gevoel kunt oproepen dan maakt het niet uit hoe iets zal verlopen, wanneer je wel of niet eet, wat de ander wel of niet van jou vindt. Dan kun je vertrouwen dat het goed is.

Naast het gevoel van zekerheid is dankbaarheid een gevoel wat je staat van zijn snel kan veranderen. Dankbaarheid is iets moois. Wanneer je je dankbaar voelt komen er gelukshormonen vrij in je lichaam; je hartslag en ademhaling gaan omlaag, je spierspanning neemt af en herstel neemt toe. Waarom voelen we ons niet vaker dankbaar? Het kan makkelijk zijn om terug te denken aan een moment waarop je blij was, voelde dat het klopte, dat je dankbaar bent voor de mensen om je heen of de dingen die je hebt bereikt. Dankbare momenten kennen we allemaal. Ik sta sinds UPW iedere dag stil bij dankbare momenten en ik voel me energieker, dankbaarder en blijer.

Inzicht 4: Herken, erken, voel je belemmerende overtuiging en maak een beslissing.

Je belemmerende overtuigingen zijn de verhalen die we in onszelf herhalen. Antwoord geven op goede vragen zorgt voor inzicht. Daarna de gevolgen van de overtuigingen inzien op lange termijn en ten slotte de oude overtuiging vervangen door nieuwe overtuigingen en dit bekrachtigen met je fysiologie en staat van zijn. Wauw! Dan ontstaat er verandering. Het is simpel, maar niet gemakkelijk.

Tijdens het weekend gingen we diep in het gevoel wat er gebeurd als je blijft geloven wat je gelooft. Ik zag mezelf met een burn-out op de bank liggen, afhankelijk van zorg van anderen. Dat voelde intens en dat was genoeg leverage om andere keuzes te maken. Daar wil ik absoluut niet naartoe! Vanaf dat moment geloof ik: “Ik zorg goed voor mezelf.” “Als ik kies voor mezelf groeit de verbinding met anderen.”

De waarheid zal je bevrijden. Soms moet je diep gaan en heel eerlijk naar jezelf zijn om te zien dat het anders moet. En als je weet wat je wilt, je focus klopt en je weet je nieuwe overtuiging, dan is er geen weg meer terug.

“The truth will set you free.”

Tony Robbins

Inzicht 5: Your emotional and physical home

Ohhh jaa dit was ook zo inzichtgevend! Je emotional home is de toestand waar je je gemakkelijk in bevindt. Een emotie die je gemakkelijk oproept en voelt.

Je kent ze wel, die mensen die in het verkeer in twee tellen de toeter gevonden hebben of hun middelvinger opsteken. Hun emotional home is bijvoorbeeld boosheid of frustratie. Een ander voorbeeld is de bangeschijterd. Dat is de persoon die anderen waarschuwt voor gevaren en snel bang is dat er iets mis gaat, vies wordt of niet goed is. Hun emotional home is angst. En zo kan iedere emotie iemands emotional home zijn.

We zijn gewend om ons slecht of emotioneel te voelen. Dit is gemakkelijk. Maar wat als jouw emotional home blijdschap of dankbaarheid of liefde is? Stel je voor dat je net zo gemakkelijk in vreugde schiet als dat je nu misschien in angst, boosheid of verdriet doet. Hoe ziet je leven er dan uit?

Dat geldt ook voor je lichaam. Hoe sta jij de hele dag? Hoe beweeg je? Sta je recht op of hang je in je stoel? Wat is jouw standaard houding, je physical home?

Stel je voor dat je recht op loopt alsof je de hele wereld aan kan. Hoe zullen mensen op je reageren? Of als iemand een kamer binnenkomt met zijn hoofd naar beneden, wat denk je dan van die persoon? Verander je fysiologie, verander je staat van zijn, verander je leven.

Ik merkte tijdens een oefening heel duidelijk wanneer ik mijn borstbeen liet zakken ik ook andere gedachten kreeg. Een hele kleine beweging is al genoeg om je slechter te voelen. Dus borst vooruit en voeten stevig op de grond. “Ik ben er klaar voor, kom maar op.”. Daarnaast is gezondheid een belangrijk onderwerp tijdens het weekend. Wat stop je in je lichaam en wat verwacht je dat je ervoor terugkrijgt. Welke keuzes maak je? Wat geloof je? Waar ligt je focus? Wat gun je jezelf?

“Be aware of your values and
higher your standards.”

Bedankt

We hebben gesprongen, gedanst, gelachen, gehuild, gepraat, gemediteerd, en gevoeld. Oude overtuigingen zijn verdwenen en nieuwe overtuigingen zijn gekomen. Energie, liefde, plezier en dankbaarheid zijn gegroeid! Angst, onzekerheid en vermoeidheid zijn verminderd. Wat ben ik blij dat ik dit heb mogen meemaken. Ik wil heel graag alle mensen bedanken met wie ik gehighfived en geknuffeld heb en met wie ik ervaringen heb gedeeld! Jullie waren fantastisch <3

Ik kijk er naar uit om deze nieuwe inzichten in te zetten in de dansante en mindfulness groepen, in de 1 op 1 psychosomatische fysiotherapie sessies en in online programma’s (coming soon!). Hoe meer mensen zich zeker, geliefd en genoeg voelen, hoe meer verbinding en groei er ontstaat!

“Remember: Trust the process, play full out, focus, feel and live your best life!”

Wil jij leren van mij? Dat kan in groepslessen dansante fysiotherapie of mindfulness. Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *