Moe zijn van het moe zijn…

Moe zijn. Wat is dat eigenlijk? Iedereen lijkt pijn te begrijpen, maar vermoeidheid is iets raars. Iedereen kent de moeheid na een slechte nacht. Iedereen kent de moeheid na een schoolkamp. Iedereen kent de moeheid na een sportactiviteit. Maar wat als de vermoeidheid er meteen ’s ochtends is? Wat als de moeheid als een zware deken over je heen hangt? Wat als je de moeheid alleen bij je ogen voelt?

Dan is de vermoeidheid opeens niet uit te leggen. Er zijn 3 soorten vermoeidheid. Fysieke, mentale en emotionele vermoeidheid. Welke vermoeidheid je ervaart is meestal terug te leiden naar de activiteit voorafgaand aan het moe zijn.

Fysieke vermoeidheid

Dit vind ik de fijnste moeheid. Na een uurtje sporten bij Crossfit, na een bergwandeling of na een stuk fietsen of wandelen, dan ervaar ik fysieke vermoeidheid. Je hoofd blijft helder en rustig, terwijl je lichaam aangeeft moe te zijn. Spieren voelen bijvoorbeeld zeurderig of je benen flubberig.

Mentale vermoeidheid

Heb je je lang achter elkaar geconcentreerd zonder pauzes? Grote kans dat je dan last hebt van mentale vermoeidheid. Lezen, computerwerk of oplossingen bedenken voor een probleem zijn mentale inspanningen. Het kan voelen als een wollig, mistig of wolkerig gevoel in je hoofd. Wazig zien, doffere geluiden horen of een droge mond kunnen signalen zijn die horen bij deze vorm van moe zijn.

Emotionele vermoeidheid

Emotionele moeheid herkent bijna niemand. Het lijkt zelfs een taboe te zijn. Emotionele moeheid kun je ervaren na een sociale activiteit als een kinderverjaardag, een vergadering waarin de spanning opliep of na een ruzie met je partner. Dit voelt vaak als een zware deken, leeg zijn of de behoefte om je terug te trekken. Denken en voelen kosten beide moeite. Jezelf afleiden, slapen, ongezond eten of je verstoppen in een domme serie helpen meestal om dit zware gevoel te verdragen. Waarna mensen zich snel schuldig voelen, dan is het moeilijk zich weer vrolijk voelen. Vage pijntjes hier en daar ontstaan en soms doen de darmen ook raar.

Handelen naar je lichaamssignalen en het herkennen van de vorm van vermoeidheid helpt bij het maken van keuzes en het inzetten van hulpbronnen, waardoor jij je sneller weer energiek voelt.

Wat kun je doen aan de vermoeidheid?

  • Leer luisteren naar je lichaamssignalen. Wat probeert je lichaam je te vertellen?
  • Ontdek de verschillen tussen fysieke, mentale en emotionele moeheid
  • Ontdek wat je nu al doet om je blijer en energieker te voelen
  • Ontdek je valkuilen. Waardoor wordt je steeds moe?
  • Welke gedachten heb je bij de verschillende soorten moeheid?
  • Zet bewust hulpbronnen in om je sneller beter, vrolijker, energieker te voelen
  • Leer vriendelijk te blijven naar jezelf ook al wordt je snel moe
  • Ontdek wat jou energie geeft en energie kost, maak een lijstje
  • Doe steeds meer dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Wissel taken op tijd af en neem goede effectieve pauzes binnen jouw belastbaarheid

Wil je hier hulp bij? Plan een kennismakingsgesprek. Laten we sparren en ontdekken wat voor jou werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *