Je hebt een hoofd én een lichaam

Het is een paar honderd jaar geleden toen er vanuit de wetenschap gezegd werd dat hoofd en lichaam gescheiden waren. Dit werd gedaan om de kerk te omzeilen, zodat het mogelijk werd om meer onderzoeken te doen naar ziekten en het menselijk lichaam. Er is door het scheiden van lichaam en geest ontzettend veel ontdekt, zoals hoe spieren bewegen en hoe het spijsverteringssysteem werkt.

Maar

Maar het scheiden van hoofd en lijf heeft er ook voor gezorgd dat we niet meer in verbinding staan met dat wat we voelen. Het lijf werd een soort aanhangsel en het hoofd bepaald. Tegenwoordig zie ik een mooie verschuiving naar een holistische benadering.

Stress, angst en lichamelijke reacties

Toen ik 13 jaar was, gebeurde er veel. Mijn hormonen waren een rommeltje, mijn lichaam veranderde, ik ontdekte emoties die ik niet snapte, andere leerlingen deden dingen waar ik nog niet aan toe was en de druk om goede cijfers te halen was hoog. Toen ik in de 4e klas zat, voelde ik zoveel. Ik huilde vaak en was ontzettend onzeker. Ik geloofde dat ik dom was, want ik moest hard werken om goede cijfers te halen. Mijn ademhaling zat altijd hoog, ik had de behoefte om me terug te trekken, ik kreeg black-outs tijdens toetsen en ik had gedachten zoals: “kreeg ik maar een ongeluk, dan hoef ik even niks.”. Pas veel later ontdekte ik dat ik niet gek of dom was.

eenzaam moe stress overleven faalangst

Hoofd en lichaam zijn verbonden

Door te ademen, kreeg ik rust in mijn hoofd. Door zacht te kloppen op punten in mijn gezicht, ontspande mijn lichaam. Door te dansen, huilde ik minder. Als ik in mijn dagboek schreef, verdwenen emoties. Lichaam en geest zijn verbonden.

Ook in wetenschappelijke onderzoeken naar stress, pijn en angst wordt bevestigd dat er een relatie is tussen hoofd en lichaam.

Pijn: Je stoot je teen tegen een stoelpoot tijdens een gezellige vrolijke verjaardag. Je zit lekker in je vel en er wordt veel gelachen. Wat is je reactie? Misschien voel je even de pijn, maar die zakt al snel af. Stel dat je je teen stoot terwijl je haast hebt, ruzie hebt of supermoe bent na een dag werken. Wat gebeurt er? Je scheldt, wordt boos, begint te huilen of hebt ontzettend veel pijn.

Stress: De werkdruk is hoog, de leidinggevende is een eikel en thuis vraagt je kind veel aandacht. Wat gebeurt er? Je ademhaling en hartslag gaan omhoog, je voelt spanning in je lichaam, je gedachten schieten alle kanten op, je wordt snel ziek en je voelt je continu gejaagd.

Angst: Wat gebeurt er als je bang bent? Je gaat in een overleefstand. Je hoofd zegt: “er is gevaar!”. Je lichaam komt in een staat van vechten of vluchten. Onrust, hoge hartslag, snelle ademhaling, spierspanning omhoog en gedachten gaan over allerlei oplossingen.

Lichaam en geest reageren allebei

Bij externe triggers is er altijd een reactie in je denken en in het voelen. Lichaam en hoofd reageren allebei. Toch zien veel mensen de lichamelijke signalen als vervelend en onhandig en de gedachten als waarheid. Dit komt doordat lichaam en geest honderden jaren geleden gescheiden werden om meer onderzoek naar het lichaam te kunnen doen.

Gedachten en lichamelijke reacties zijn signalen zodat jij kunt overleven. Tegenwoordig zijn er geen roofdieren en vijanden meer. We hebben te maken met hoge werkdruk, een snel veranderende wereld en sociale media.

Jij bent de waarnemer

Belangrijk om te onthouden dat jij de observeerder bent van je denken, van je lichaam en van je emoties. Jij bent niet je gedachten, jij bent niet de pijn, jij bent niet het verdriet. Het zijn signalen en die kun je ruimte leren geven, leren beheersen en leren aanvaarden.

Lichaam en geest zijn verbonden. Ben je gevoeliger dan anderen? Snap je niet wat je lichamelijke klachten betekenen? Kunnen ze niks vinden in ziekenhuizen? Ben je al bij een psycholoog geweest? Wil je meer rust in je hoofd en ontspanning in je lichaam?

Dan is lichaamsgerichte systemische coaching iets voor jou!

Of boek een kennismakingsgesprek.

Liefs,
Renée

PS Onthoud: Je bent al goed genoeg, soms is de verbinding tussen lichaam en geest even kwijt.