Kies jij dansante fysiotherapie of yoga?

De manier waarop Renée dansante fysiotherapie in zet, kan vergeleken worden met yogalessen. Dansante fysiotherapie kan vergeleken worden met yoga. Is yoga te zwaar? Kies dansante fysiotherapie en werk aan jouw lichaamsbewustzijn, ontspanning en kwaliteit van bewegen. Kies jij dansante fysiotherapie of yoga?

Dansante fysiotherapie en yoga zijn beide vormen van beweging die worden gebruikt voor het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid. Hoewel ze beide verschillende doelen hebben en op verschillende manieren worden uitgevoerd, zijn er ook veel overeenkomsten tussen de twee.

Dansante fysiotherapie

Dansante fysiotherapie is een vorm van fysiotherapie die gebruikmaakt van dansbewegingen om mensen te helpen bij het verbeteren van hun mobiliteit, lichaamsbewustzijn, balans en kwaliteit van bewegen. Het kan worden gebruikt voor het behandelen van aandoeningen zoals chronische pijn, neurologische aandoeningen, chronische vermoeidheid en stress gerelateerde klachten (burn-out, depressie, angst). Dansante fysiotherapie wordt vaak gebruikt in combinatie met andere fysiotherapeutische technieken, zoals oefentherapie, ontspanningsoefeningen en psychosomatische fysiotherapie. Tijdens de dansante fysiotherapie lessen is er tijd en aandacht voor gedachten, emoties, lichaam en zintuigen. Het kan zorgen voor stressvermindering, minder druk zijn in het hoofd en bewuster luisteren naar lichaamssignalen (toename lichaamsbewustzijn). Daarnaast kan het bijdragen aan meer ontspanning en herstel, toename van energie en afname van pijn.

dans groei ontwikkel

Yoga

Yoga is een oude Indiase discipline die zich richt op het verbeteren van de flexibiliteit, kracht en balans van het lichaam. Het wordt ook gebruikt voor het verminderen van stress en het verbeteren van de mentale gezondheid. Yoga kan worden uitgevoerd in een groep of individueel en er zijn veel verschillende stijlen van yoga, zoals hatha, vinyasa en yin yoga. In yoga worden vaak bepaalde patronen of bewegingsreeksen gedaan met als afsluiting een meditatie. Yoga kan veel positieve effecten hebben op het lichaam en de geest. Het kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de flexibiliteit, kracht en balans, het verhogen van de energie. Ook kan het helpen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de ademhaling en het verhogen van het zelfbewustzijn.

Verschillen en overeenkomsten

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen dansante fysiotherapie en yoga. Dansante fysiotherapie wordt gegeven door een fysiotherapeut en yoga wordt vaak begeleid door een yogaleraar. Bij dansante fysiotherapie wordt muziek bewust in gezet om de staat van zijn te beïnvloeden en bij yoga wordt er niet altijd muziek gebruikt. Daarnaast is yoga voor sommige mensen te zwaar. Dan is dansante fysiotherapie interessant. De bewegingen binnen dansante fysiotherapie kan iedereen.

Er zijn ook overeenkomsten tussen dansante fysiotherapie en yoga. Beide zijn vormen van beweging die worden gebruikt voor het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid. Uit onderzoeken blijkt ook dat yoga en dansante fysiotherapie effectief zijn voor het verminderen van klachten en toename van lichaamsbewustzijn en mentaal welzijn. Beide kunnen worden gebruikt voor het verminderen van stress en het verbeteren van de flexibiliteit, kracht en balans van het lichaam.

Heb je ervaring met yoga, maar was het te zwaar of paste de manier van yoga niet bij jou? Probeer dan eens dansante fysiotherapie?

Je kunt ook de podcast luisteren of Dans Beweeg Groei volgen op Instagram en Facebook.