Mindfulness

Mindfulness is een vorm van meditatie waarbij men zich bewust wordt van het moment en zijn gedachten, gevoelens en sensaties. Het is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in de Westerse wereld. Mindfulness wordt vaak beschouwd als een manier om stress te verminderen, het immuunsysteem te versterken en het algehele welzijn te verbeteren.

Er zijn veel verschillende manieren om mindfulness te beoefenen, maar de meest voorkomende manier is door middel van ademhalingsoefeningen. Dit kan worden gedaan door de aandacht te richten op de ademhaling en te proberen zich bewust te zijn van elke inademing en uitademing. Andere manieren om mindfulness te beoefenen zijn onder andere door middel van lichaamsscans, wandelmeditatie, dansante fysiotherapie, yoga en andere bewustwordingsoefeningen.

mindfulness groep voor verbinding en vertrouwen, stresskip, rust, groepsles

Mindfulness is bewezen effectief

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van mindfulness, en er is veel bewijs dat het kan bijdragen aan een vermindering van stress, angst en depressie. Studies hebben aangetoond dat mindfulness kan helpen bij het verminderen van symptomen van angststoornissen. Ook is het aangetoond dat mindfulness kan bijdragen aan een vermindering van symptomen van depressie, zoals een gebrek aan energie en interesse in dagelijkse activiteiten.

Mindfulness kan bijdragen aan verbetering van de fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Er is aangetoond dat het kan helpen bij het verminderen van pijn, bloeddruk en hartslag en een verbetering van het immuunsysteem. De aandacht, het geheugen en concentratievermogen kunnen verbeteren. Ook kan het helpen bij het verbeteren van de werkgeheugen en het verminderen van afleiding.

In conclusie, mindfulness is een vorm van meditatie die kan helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Ook kan het bijdragen aan verbetering van de fysieke en mentale gezondheid (mind and body). Er zijn veel verschillende manieren om mindfulness te beoefenen en het kan worden toegepast in verschillende situaties.

Mindfulness bij Dans Beweeg Groei

Bij Dans Beweeg Groei wordt er ook mindfulness gedaan. Eén keer per week of één keer per twee weken doen we in kleine groepslessen mindfulness oefeningen en meditaties. De lessen duren 45 tot 60 minuten. Er is aandacht voor het lichaam, gedachten, emoties en de zintuigen met als doel meer rust, verbinding en bewustzijn.

Of volg de inspirerende en interessante posts op: